Voziti automobil u doba nejednakosti

"Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti."

Međudržavna cesta 25 u Coloradu, između Puebla i Walsenburga, 13. prosinca 2014. (izvor: Ken Lund @ Flickr, preuzeto prema Creative Commons licenci)
Koliko vas čita časopis Car and Driver (Automobil i vozač)?
 
Pretpostavljam da vas nije preveliki broj. No možda biste trebali početi, barem izdanje iz lipnja 2020. godine.
 
Kada časopis poznatiji po recenzijama stranih superautomobila i domaćih nabrijanih vozila te uredničkoj politici koja izaziva kontroverze jedino kada napada terence (u prilog monovolumenima i automobilima) istakne priču o Oliveru, obiteljskom automobilu Jasona M. Vaughna marke Subaru, koji je prešao 418 000 kilometara, u članku pod naslovom “The Fear of Failure” („Strah od neuspjeha“), to je svakako znak da živimo u vremenima opscene nejednakosti.
Okretanje ključa postalo je religiozni čin. Dok se motor kruleći pokušava dozvati u život u ovo ugodno jugozapadno jutro u Koloradu, kao i svaki dan tijekom protekle četiri godine pali se žuta lampica za provjeru motora, a ista pitanja prolaze mi glavom. Je li ovo dan kada će se sitna pukotina na razvodnoj kapi pretvoriti u zjapeću rupetinu? Je li ovo dan kada će se prigušivači na katalizatoru zauvijek zatvoriti? Je li ovo dan kada će jedno zrno pijeska previše pronaći svoj put do one napuknute manžete homokinetičkog zgloba, zbog čega će on na nekom zavoju otkazati i strmoglaviti me u klisuru, gdje me neće pronaći do proljeća?

(…)

Intimno sam upoznat sa svime što ne valja na ovome autu. Osjećam mekane kočnice i motor koji se napreže da bi se popeo uzbrdo, a čujem i zlosutne zvukove mljevenja koji dolaze ispod desnog prednjeg kućišta kotača. No ne mogu si priuštiti učiniti ništa kako bih spriječio ove nadiruće katastrofe.
To je zato što je Vaughnova obitelj poput mnogih američkih kućanstava, koja nemaju nikakvu ušteđevinu za hitne slučajeve i stoga si ne mogu priuštiti iznenadni trošak od 400 dolara bez da posude novac ili nešto prodaju. Ili uopće ne mogu prikupiti potrebni novac.
 
Oliver, koji je bio nov kada su ga kupili 2004. godine, nalikuje mnogim autima s američkih cesta i po tome što je star (prosječna starost 278 milijuna vozila na američkim autocestama nikada nije bila veća – 11,8 godina). Jedan od razloga je taj što si
mnogi Amerikanci i Amerikanke – u vrijeme stagnacije plaća kombinirane s brzorastućim potrošačkim dugom i visokim troškovima života – ne mogu priuštiti da zamijene svoje stare krntije. Odnosno, ako to i uspiju, u stanju su je samo zamijeniti još jednom krntijom.
Što se tiče Vaughna, on i njegova žena prošle su godine otpušteni sa svojih „ne previše unosnih poslova“ i ne mogu si priuštiti da prate potrebe održavanja, a kamoli poprave sve stvari na autu koje su odgađali.
 
Zato se Vaughn u tolikoj mjeri poistovjećuje s Lindom Tirado, autoricom knjige Hand to Mouth: Living in Bootstrap America (Od danas do sutra: Život u uradi-sam Americi) iz 2014. godine, u kojoj se prikazuje svakodnevica rada, prehrane, kupovine, dječjeg odgoja i zadržavanja krova nad glavom bez dovoljno novca. Jedna od lekcija koje Vaughn ističe je stanje u kojem se nalazi siromašna radnička klasa:
Jedna od najtežih ironija za siromašne radnice i radnike ogleda se u često neizrečenoj činjenici da u Americi uglavnom već morate imati novca kako biste uopće dobili priliku zaraditi još novca. Dakle, naprosto se preseliti negdje gdje ima boljih poslova za višu plaću zapravo nije opcija ako ste ostali bez novaca.
Kako bi zadržao Olivera u pokretu, Vaughn se priučio osnovnim popravcima i postupcima održavanja (putem video-klipova s YouTubea, naravno) te pribjegao jeftinim rješenjima koja odaju „više od tračka očaja“ – sve u nadi da će Subaru potrajati još barem idućih 160 000 kilometara. Naime,
Vjerojatno će nam biti potrebno da Oliver izdrži još 160 000 kilometara, neovisno o tome hoćemo li biti u stanju propisno se brinuti o njemu.
To ima mnogo smisla. Upravo se u takvoj poziciji nalazi sve više vozača i vozačica iz radničke klase i njihovih automobila, kako se ekonomska nejednakost u Sjedinjenim Državama, koja je već bila groteskna, nastavlja produbljivati.
 
Problem nejednakosti očigledno je toliko ozbiljan i raširen da se probio na stranice časopisa za automobilske entuzijaste u vlasništvu medijskog konglomerata Hearst, uguran između članaka o novom Porscheu 718 Cayman GT4 (cijena prikazanog modela: 118 600 dolara) i Lamborghiniju Urus sa zlatnim upravljačem, modificiranom u radionici Kar Tunz (cijena: 277 904 dolara).
 
Ima li bolje ilustracije toga kako se živi u Sjedinjenim Državama u doba nejednakosti?
Vezani članci

  • 20. rujna 2020. Resetiranje države blagostanja "Potrebno je potpuno resetiranje – redizajn države blagostanja za digitalno doba, ali tako da se, umjesto da poštimavamo detalje na lešini koju smo naslijedili, vratimo temeljnim principima koji su inspirirali socijaldemokrate sredinom 20. stoljeća."
  • 20. rujna 2020. Stručnost na temelju iskustva: sustav socijalne sigurnosti trebali bi osmišljavati tražitelji naknada "Povjerenstvo koje je u potpunosti sačinjeno od osoba sa življenim iskustvom sustava socijalnih naknadi pokrenulo je radni plan kako bi preuredilo sustav socijalne sigurnosti."
  • 20. rujna 2020. Sto godina Addisonovog zakona "Prije jednog stoljeća, Addisonov zakon naložio je državi odgovornost za stambene kapacitete radničke klase – i utro put izgradnji stotina tisuća državnih jedinica socijalnog stanovanja."
  • 13. rujna 2020. Protiv britanske kozmičke desnice u usponu ljevica se mora boriti razumom "Jednom kada prihvatimo da smo svi uvučeni u probleme s kojima se suočava cijeli svijet, njihovo rješavanje postaje puno zahtjevniji zadatak od pukog svrgavanja neke tajne kabale. Međutim, to ipak znači da možemo adresirati i ponuditi bolja objašnjenja i rješenja za stvarne svjetske probleme i iskustva zbog kojih ljudi mogu završiti u zečjoj rupi ekstremno desnih teorija zavjere."
  • 13. rujna 2020. Darovna ili podatkovna platforma? Kapitalistička gostoljubivost i novi platni zid Couchsurfinga "Couchsurfing je od 2010. do 2011. godine prolazio transformaciju. Kasnije se ispostavilo da se korisnicima i korisnicama lagalo. Pretvara li se Couchsurfing.com u platformu za marketing i prikupljanje podataka kojima bi se trebalo puniti jedan drugi biznis? Važno je da budemo svjesni posljedica ako je ovaj scenarij točan. Vrijeme će pokazati kakva se podvala krije iza aktualne strategije."
  • 11. rujna 2020. Društvena zaraza: mikrobiološki klasni rat u Kini "Dok sekularna kriza kapitalizma poprima naizgled neekonomski karakter, nove epidemije, glad, poplave i druge „prirodne“ katastrofe koristit će se kao opravdanje za proširivanje državne kontrole, a odgovor na te krize sve će više funkcionirati kao prilika za vježbanje novih i neisprobanih protupobunjeničkih mjera. Dosljedna komunistička politika mora moći zajedno sagledati obje te činjenice. Na teorijskoj razini to znači razumijevanje činjenice da je kritika kapitalizma osiromašena ako se odvaja od prirodnih znanosti. No, na praktičnoj razini to također podrazumijeva da je jedini politički projekt koji je danas moguć onaj koji je sposoban orijentirati se na terenu definiranom globalnom ekološkom i mikrobiološkom katastrofom, kao i djelovati u ovom stanju neprestane krize i atomizacije."
  • 6. rujna 2020. Znati što je ispravno, a činiti suprotno: Asistentica i rad "Film Asistentica, redateljice Kitty Green, u startu je dočekan kao film #metoo pokreta. Teško je ne gledati ga na ovaj način. Film o kojem njegova redateljica/scenaristica govori kao „scenariziranoj ne-fikciji“ bavi se jednim danom u životu asistentice holivudskog producenta, koji se u svakom smislu doima kao tip sličan Harvey Weinsteinu, sve do zalihe injekcija alprostandila koju drži u uredu. Film je zanimljiv jer ni u jednom trenutku ne prikazuje ovog lika, zadržavajući se na zvuku njegova glasa dok se dere i na prikazu njegovih manipulativnih e-mailova. Film ne zanimaju poslovične „trule jabuke“, kako kaže Green, nego strukturni uvjeti koji omogućuju takve osobe."
  • 6. rujna 2020. Striptizete su radnice koje imaju moć sindikalnog udruživanja "Striptizetama i vozačima_cama Ubera zajednička je barem jedna stvar: žrtve su pogrešne klasifikacije svojih šefova, koja sve više uzima maha. Međutim, Brandi Campbell, plesačica za odrasle iz Ohia, borila se protiv takve prakse na sudu i pobijedila. Zakon je u tom pogledu jasan: striptizete su radnice koje imaju pravo na sindikalno udruživanje i štrajk."
  • 6. rujna 2020. Pesticidi ubrzavaju širenje smrtonosnih parazita "Čak i niske koncentracije pesticida mogu povećati transmisiju i oslabiti napore da se obuzda druga najčešća parazitska bolest"

Događanja

pogledaj sve

Bookmarks

pogledaj sve

Natječaji i prijave

pogledaj sve

Plenum FFZG-a

pogledaj sve