Trumpove anti-trans mjere štite predrasude u doba pandemije COVID-19

"Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams."

LGBTIQ+ i trans zastave ispred kuće vođe senatske većine Mitcha McConnella, tijekom prosvjeda WERK for Your Health protiv štetnih zdravstvenih politika Republikanske stranke, Washington, DC, SAD, 26. lipnja 2017. godine (izvor: Ted Eytan @ Flickr, preuzeto prema Creative Commons licenci)
Trumpovo ukidanje povijesnih zaštita za transrodne populacije, određenih za Obame, nova je razina okrutnosti tijekom pandemije COVID-19, piše Kay Van Wey, odvjetnica iz odvjetničkog društva Van Wey, Presby & Williams.Trumpova administracija u lipnju je poništila regulativu Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga, brišući time zaštite za transrodne pacijente protiv diskriminacije od strane liječnika, bolnica i društava za zdravstveno osiguranje.
 
Sol na ranu dodaje to što je priopćenje objavljeno tijekom Mjeseca ponosa, i to na četvrtu godišnjicu pucnjave u noćnom klubu Pulse, u kojoj je poginulo 49 žrtava – uključujući mnoge LGBTQ osobe.
 
Odlukom donesenom krajem dana, 17. kolovoza je sudac Frederick Block s američkog okružnog suda za istočnu oblast New Yorka zaustavio HHS u provođenju propisa kojim se stereotipiziranje na osnovi rodnog identiteta i spola uklanja s popisa antidiskriminacijske zaštite iz Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi. To je tek jedna u nizu parnica pokrenutih protiv ovoga propisa.
 

Pokušaji uvođenja anti-LGBTQ zakonskih zaštita postoje od 2016. godine

Pod Obaminom administracijom i Člankom 1557. Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj skrbi uspostavljena je zaštita ljudskih prava u zdravstvenoj zaštiti, kako bi se zabranila diskriminacija na temelju „rodnog identiteta“. Stoga su pružatelji zdravstvenih usluga i osiguravajuća društva bili zakonski obavezani pružiti medicinski primjeren tretman transrodnim pacijentima.
 
U prosincu 2016. godine, konzervativni savezni sudac Reed O’Connor izdao je preliminarni nalog protiv Članka 1557., kako bi pokrenuo mogućnost ponovne diskriminacije transrodnih osoba, a isti je ponovno otvoren 2018. godine.
 
Ministarstvo je 2018. godine usvojilo jedinstvenu definiciju roda prema Glavi IX., kao „ili muški ili ženski, nepromjenjiv i određen genitalijama s kojima je osoba rođena“, navodi New York Times. Čak i na državnoj razini, Idaho je u ožujku ove godine iznio dva anti-trans zakona. Ministarstvo pravosuđa nastojalo je zabraniti transrodnim djevojkama u Connecticutu da se bave srednjoškolskm sportom, a u Južnoj Karolini razmatrane su kaznenopravne sankcije za tranzicijsku skrb za maloljetnike.
 
Prvi je puta predložen u svibnju 2019. godine, a ovaj novi Trumpov propis vratit će se „vladinom tumačenju spolne diskriminacije prema jednostavnom značenju riječi ‘spol’ kao muški ili ženski, te određen biologijom“, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.
 
Pružatelji zdravstvenih usluga sada mogu odbiti bilo koju osobu koju smatraju transrodnom ili gay osobom i mogu odbiti poštivati ​​nečiji rodni identitet pri dodjeli soba. Osiguravajuće tvrtke sada mogu provoditi zabranu hormonske nadomjesne terapije, rodno afirmirajućih kirurških operacija i bilo kakve zdravstvene skrbi povezane s tranzicijom.
 

Zastrašivanje izuzetno ranjivih populacija

Ove drakonske politike i opaki napadi na LGBTQ+ zajednicu proširili su paralizirajući strah među transrodnim pacijentima, osobito jer je ovo najgore moguće vrijeme za ukidanje prava na zdravstvenu skrb. 1,4 milijuna odraslih osoba u SAD-u koje se identificiraju kao transrodne osobe sada će u liječničke ordinacije ulaziti u strahu da će ih se nepravedno tretirati, da neće dobit adekvatnu skrb, ili da će ih liječnici odbiti pregledati.
 
Ili možda uopće neće ići liječniku. Nažalost, čak i ako se bolničko osoblje na kraju ne ponese u skladu s predrasudama, činjenica da je diskriminacija sada legalna vjerojatno će odvratiti transrodnu zajednicu od toga da zatraže medicinsku pomoć ili se testiraju na COVID-19. To je opasno, s obzirom na to da transrodne populacije imaju posebno povećan rizik od zaraze COVID-19.
 
Osim toga, postoji ustrajna bojazan da će se sav napredak koji je Obamina administracija postigla po pitanju prava transrodnih osoba u zdravstvu u potpunosti poništiti. Prije povijesnih reformi iz 2015. godine, nakon zakonodavne prekretnice koja je istospolnim parovima omogućila sklapanje braka, izgledi da će odrasla transrodna osoba primiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu bili su gotovo nikakvi.
 
U nedavnom izvješću UCLA, podaci istraživanja o zdravlju američke transrodne populacije upotrijebljeni su za utvrđivanje karakteristika koje mogu povećati ranjivost odraslih transrodnih osoba na COVID-19. Zaključci doneseni u izvještaju prilično su otrežnjujući:
 
 • 319 800 odraslih transrodnih osoba imunološki je kompromitirano i ima jednu ili više sljedećih bolesti: astma, dijabetes, bolesti srca ili HIV;
 •  
 • 217 000 odraslih transrodnih osoba ima 65 ili više godina;
 •  
 • 450 400 odraslih transrodnih osoba prošle godine nije moglo otići liječniku jer si to nisu mogli priuštiti;
 •  
 • 137 600 odraslih transrodnih osoba nema zdravstveno osiguranje; i
 •  
 • 667 100 odraslih transrodnih osoba živi ispod 200% federalne razine siromaštva.
 •  
  Prema ovom novom pravilu, i s obzirom na duboko ukorijenjene predrasude s kojima se već suočavaju, nije pretjerano reći da bi transrodne populacije mogle biti gurnute niže na popisima za liječenje COVID-19 ili respiratore. Trans pacijenti sada su ostavljeni na milost i nemilost osobnih uvjerenja medicinskih stručnjaka.
   

  Što možemo učiniti?

  Čim je propis objavljen, Kampanja za ljudska prava objavila je namjeru da tuži Trumpovu administraciju. U roku od sat vremena, LGBT aktivistička skupina Lambda Legal izjavila je da će apsolutno osporiti ovaj zakon na sudu, što je i učinila.
   
  Druge organizacije, poput Harvardovog centra za zdravstveno pravo, Nacionalnog ženskog pravnog centra i Transrodnog fonda za pravnu obranu i obrazovanje udružuju se u borbi protiv presude.
   
  Predstavnici Demokratske stranke u Zastupničkom domu Sjedinjenih Država izrazili svoje žestoko protivljenje i prema Zakonu o reviziji Kongresa mogli bi ovu presudu poništiti u roku od 60 zakonodavnih dana (dana kada Kongres zapravo zasjeda). To bi od demokrata zahtijevalo da zadrže kontrolu nad Domom i osvoje Bijelu kuću i Senat.
   
  Što je apsolutno sigurno? Ova presuda neće proći bez borbe.
  Ova kolumna ne odražava nužno stavove i mišljenja kompanije The Bureau of National Affairs, Inc. ili njezinih vlasnika.
  Kay Van Wey je licencirana odvjetnica za osobne povrede i zagovornica sigurnosti pacijenata s preko 30 godina iskustva. Njezini su je kolege 15 godina zaredom proglasili teksaškom super pravnicom, a 2016. i 2018. godine proglašena je najboljom pravnicom za osobne povrede.
  Vezani članci

  • 18. listopada 2020. O nadolazećoj propasti akademske radničke klase "Zbog prekarnosti i niskih plaća na modernim sveučilištima, mlade akademske radnice i radnici često su prisiljeni raditi na više mjesta kako bi preživjeli. Ako se neoliberalne reforme nastave, budućnost je jasna: akademija će ponovo postati rezervat za društvenu elitu."
  • 18. listopada 2020. Na Zemlji je zabilježen dosad najtopliji rujan "Neviđeno visoke globalne temperature učinile su prošli mjesec najtoplijim rujnom od 1880. godine. 2020. godina će po svoj prilici biti jedna od tri najtoplije zabilježene godine."
  • 11. listopada 2020. COVID-19 i globalna ovisnost o jeftinom migrantskom radu "COVID-19 pandemija usmjerila je pozornost na strukturnu ovisnost svijeta o radu koji je moguće eksploatirati."
  • 11. listopada 2020. Nismo sišli s uma, nego smo ludi od bijesa "Marksistička analiza epidemije mentalnih bolesti nužno će je staviti na teret klasnom društvu i alijenaciji, te nepravdi i bijedi koje ono uzrokuje. Sølvi Qorda piše o prijekoj potrebi suočavanja s pitanjem mentalnih bolesti."
  • 4. listopada 2020. Jedan od načina odupiranja kapitalističkoj proizvodnji hrane "Agroekologija se oslanja na duboke sustave znanja kako bi suzbila štetu uzrokovanu kapitalističkim agrobiznisom."
  • 4. listopada 2020. „Obiteljske vrijednosti“ bez klase su slijepa ulica za laburiste "Obitelj se često s pravom doživljava kao temelj konzervativizma. Međutim, imajući u vidu rapidan porast dječjeg siromaštva i primoravanje obitelji na sve katastrofalnije životne uvjete, Keir Starmer je s pravom pokušao reaproprirati obitelj u svojem govoru na jučerašnjoj konferenciji. Ipak, ako vođa laburista zaista cijeni „obiteljske vrijednosti“, mora preći s otrcanih fraza na klasnu politiku."
  • 4. listopada 2020. Kriza mentalnog zdravlja u pandemiji COVID-19 "Novo istraživanje sugerira da se broj oboljelih od depresije udvostručio tijekom pandemije COVID-19 – no zbog višegodišnjeg rezanja sredstava servisima mentalne zdravstvene skrbi, sustavi potpore jedva se nose sa situacijom."
  • 27. rujna 2020. Beyoncéin Black Is King i zamke afričke svijesti "Postoje razlozi za uživanje u pompi filma Black Is King, osobito u vrijeme akutne rasne traume. Ipak, njegova mistika kulturne autentičnosti i blagonaklone monarhije ne bi smjela zakloniti materijalnu stvarnost svakodnevnog života. Neoliberalno upravljanje, ekstraktivni kapitalizam te militarizam i dalje uzrokuju socijalnu i ekološku devastaciju u dijelovima Afrike, obaju Amerika i šire. Sučeljavanje s ovim isprepletenim stvarnostima znači razvijanje konkretne, globalne analize, uz istovremeno opiranje metafizičkim vizijama svijeta."
  • 27. rujna 2020. Privatizacija zdravstvene skrbi u Keniji "U Keniji si samo bogati i oni s političkim poznanstvima mogu priuštiti pristojnu zdravstvenu skrb. Sve ostale ozbiljna bolest ili automobilska nesreća dijeli od propasti."

  Događanja

  pogledaj sve

  Bookmarks

  pogledaj sve

  Natječaji i prijave

  pogledaj sve

  Plenum FFZG-a

  pogledaj sve